Kışın habercisi de olan meyvelerin toplanma zamanının geldiğini söyleyen Ruhlar Çetin, her yıl olduğu gibi eylül ayının ilk haftasını yabani meyveye ayırdığını, bu yıl ağaçların inanılmaz bir coşku ile meyve verdiğini belirtti.
Ekşi elma ve kuşburnunun zamanının geldiğini, armut ve aluç için ise ay sonuna kadar vaktin olduğunu söyleyen Rıhlar Çetin, dağ meyvelerinin şifa olduğunu, kendisinin kış aylarında çaya limon yerine eşki elma atmayı tercih ettiğini ve bunu herkese tavsiye ettiğini söyledi. Çetin, kuşburnudan yapılacak çaya ise mutlaka yapraklarının da bırakılması gerektiğini ifade etti.
Doğasever Ebru Akdeniz ise, kuşburnunun Bayburt’ta tatlı çorbanın asıl malzemesi kokoçun yapımında kullanıldığını ve dolayısıyla kuşburnudan mahrum tatlı çorbanın tadının olmayacağını ifade etti.
Kendisinin Şalcılar köyünde büyüdüğünü ve ailesinin köyde yaşamını sürdürdüğünü söyleyen Akdeniz, “Biz de kuşburnunun soğuk içeceği, çayı, reçeli, tatlı çorbası yapılır. Kuşburnu, annemin mutfağının baş tacıdır desem yalan olmaz” şeklinde konuştu.
Cengizhan Okutmuş / Bayburt Haber Ajansı
Yorumlar
Kalan Karakter: