Vakıf tarafından Bayburtlu öğrencilere verilen burstan faydalanan öğrenciler ve vakfa destekte bulunan esnafların katıldığı organizasyonda konuşan Yetkin Çavdar, vakıf hakkında bilgiler aktardı ve önemli açıklamalarda bulundu.
Bayburt Eğitim Kültür ve Hizmet Vakfı’nın 30 yılı aşkın süredir, Bayburtlunun olduğu her yere ulaşmaya çalışan bir vakıf olduğunu dile getiren Çavdar, “Kurulduğu günden bu yana Bayburt’a ve Bayburtlulara çok hizmetler etmiş, hala da hizmet etmeye devam eden bir vakıf. Bayburt’u ileri götürmek, kalkındırmak, büyütmek, Bayburtlu nerede varsa onlarla birlikte hareket edip birbirine destek olmayı, yardımlaşmayı öne çıkaran bir vakıf. Bizde bir buçuk yıldır buraya başkan olarak hizmet ediyoruz ve nöbeti devraldığımız yerden daha ileriye taşımak için yeni yönetimimizle birlikte gayret ediyoruz” dedi.
Burs alan öğrencilerin Bayburt Vakfı’ndan haberi yok!
Konuşmasının devamında vakfa destek veren esnaflara teşekkür eden Çavdar, programı düzenlemekteki amaçlarından birisinin de, öğrencilere vakfı tanıtmak olduğunu söyledi. Başkanlık görevine geldikten sonra geçmişte vakıftan burs alan öğrencilerle irtibat kurduğunu ancak öğrencilerin aldıkları bursun Bayburt Vakfı’ndan geldiğinden haberleri bile olmadığını, sadece aracı şahısları tanıdıklarını gördüğünü anlatan Çavdar, bu eksikliği gidermek için çalışma yaptıklarını belirtti.
Burs konusunda radikal karar
Her ile üniversite kurulmasının yanlış sonuçlar doğurduğuna değinen Başkan Çavdar, herkeste üniversite okuma zorunluluğu oluştuğunu ve bunun sonucunda da ara elaman sıkıntılarının yaşandığına dikkat çekerek, “Geçmişte burs alan öğrencilerimizi aradığımızda birçoğunun üniversiteyi bitirmelerine rağmen 7-8 yıldır işsiz olduğunu gördük ve burs sistemini değiştirmeye karar verdik. Aldığımız kararla birlikte üniversite sınavı sonucunda sıralamada en iyi derece yapan öğrencilerimize burs vermekle birlikte, sayıyı 700’den 120’ye indirdik ve burs miktarını artırdık. İstiyoruz ki; verdiğimiz burs hem öğrencilerimizin bir yarasına merhem olsun, hem de burs alanlar yarınlarda iyi yerlere gelecek ve Bayburt’a hizmet edecek öğrenciler olsun.” ifadelerini kullandı.
Torpil, adam kayırma kesinlikle yok!
Halkta oluşan burs paralarının devlette geldiği ve torpil olabileceği intibası hakkında da açıklama yaparak, devletten 1 kuruş para almadıklarını ve tüm harcamaların kendi ceplerinden ve vakfa bağış yapanlardan karşılandığını vurgulayan Çavdar, “Burs konusunda 20 tane kriterimiz var. Bunların başında başarı geliyor. Torpil yok, adam kayırma yok. Hiç kimse çıkıp diyemez ki; ‘şu adam, şu kişinin yakınıdır o yüzden burs alıyor’ asla diyemezler. Kaldırdık bu işleri tamamen sıfırladık” şeklinde konuştu.
“Artık vakfımızın aylık geliri olacak”
Vakfa gelir sağlayarak daha fazla öğrenciye burs vermek amacıyla çalışmalar yaptıklarını, bununla beraber Bayburt ve Trabzon’da devletten 49 yıllığına yerler kiraladıklarını da sözlerine ekleyen Çavdar, Bayburt’ta kiraladıkları yer için çürük raporu verildiğini, bunun sonucunda da yeri iade ettiklerini ancak Trabzon’daki binada çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Trabzon’da 250-300 öğrenciye hizmet verecek olan yurdun önümüzdeki yıl faaliyete geçerek Bayburt Vakfı’na aylık 700 bin TL civarında bir gelir sağlayacağının altını çizen Çavdar şunları söyledi: “Yurt yapımı için bu güne kadar 15 milyonluk bir harcama yaptık. Bundan sonraki aşama için yaklaşık 25 milyona daha ihtiyaç var. Çalışıyoruz, gayret ediyoruz. İnşallah önümüzdeki sene burayı faaliyete geçireceğiz ve vakfımız için maddi yönden büyük bir rahatlama sağlayacağız. İstanbul’da da çalışmalarımızı yapıyoruz. Bayburtlu vatandaşlarımızdan vakfımıza menkul gayrimenkul bağışlamaları için bir komisyon kurduk ve sonuçlarını almaya başladık. Buralardan sağlanacak gelirlerle daha fazla öğrencimize burs vermeyi istiyoruz. Tabii ihtiyaçlı vatandaşlarımızın da yanında olmaya çalışıyoruz ama bizim ilk önceliğimiz öğrencilere burs.”
“Bayburt vakfı bizden önce siyasi partinin arka bahçesi gibi algılanıyordu”
Konuşmasın son bölümünde ise, Bayburt Vakfı’nın daha önceleri siyasal anlamda bir partinin arka bahçesiymiş gibi algılandığını ancak yeni yönetimle birlikte o imajın tamamen yok edildiğini savunan Yetkin Çavdar açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Şu anda yönetimimizde farklı partilere mensup arkadaşlarımız var ama asla siyaset yok. Siyasi beklenti içerisinde olan kimse yok. Tek hedefimiz Bayburt’a hizmet, Bayburt’u ve Bayburtluyu nasıl daha ileri götürürüz, tek hedefimiz bu. Siyasetten tamamen vakfı çıkardık Allah’a şükür. Herkeste bunu kabul etti.”
Bayburt Vakfı Genel Sekreteri Cihan Kaydu ve Aslandede Köyü Derneği Başkanı Dr. Alparslan Kurtoğlu’un da hazır bulunduğu Program, Bayburt Vakfı’na destek veren, U. Ahmet Aker, Öznur Purut Ahsekioğlu, Arif Bilen ve Gürsel Karapınar’a plaket takdimi ile toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
Yorumlar 1
Kalan Karakter: