Yazın tarlalardan toplanan ya da pazardan alınan sebzelerin, kış sofralarında çeşit çeşit yemek olarak yerini alması için yapılan hazırlıklar, kadınların ortaklaşa sürdürdüğü ve haftalarca süren emekleri sonucunda sofralara renk katıyor.
Her sebzeden çeşit çeşit yemek malzemeleri çıkaran Bayburtlu kadınlar, Bayburt’un çok zengin bir mutfağı olduğunu ve kendilerinin de bunu en güzel şekilde sofralara yansıtmak için emek verdiklerini dile getirerek, “Örneğin fasulye ortadan ikiye kırılarak taze fasulye yemeği yapılırken, dikey şekilde kesildiğinde ve kurutulduğunda ise “çırtma” yemeği olarak farklı bir lezzet sunuyor.” ifadelerini kullanıyorlar.
Kış hazırlıkları çerçevesinde, domatesler konservelere dönüştürülerek kış boyunca menemen ve sosluk olarak, biber ve patlıcanlar közlenerek meze olarak kilerlere depolanıyor. Lahana yaprakları sarma ve dolmalar için özenle ayrılırken, ekşi lahanadan kapuska ve lahana çorbasına kadar çeşitlilik kazanıyor. Ispanak ise borani, ıspanak yemeği ve kıymalı yumurtalı haliyle mutfaklara zenginlik katıyor.
Bayburt’un yöresel mutfak kültürünü yansıtan kış hazırlıkları, sofralara çeşitlilik katmasının yanı sıra imece usulüyle sürdürülerek, dayanışma ve geleneklerin yaşatılması noktasında da önemli rol oynuyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: