Bayburt’ta kadınların vazgeçilmez alışkanlıklarından biri olan çaya ekşi elma atma sezonu başladı. Sonbahar ve kış aylarının olmazsa olmazı haline gelen bu alışkanlık, Bayburt kültüründe köklü bir geçmişe dayanıyor. Çaya limon yerine ekşi elma atarak farklı bir tat elde eden Bayburtlular, bu geleneği kuşaktan kuşağa aktarıyor.
Bu yıl da yine ekşi elma sezonunu açtıklarını söyleyen Sevim Ataner, “Şeker hastalığına birebir olan bu meyveyi biz kış gecelerinde çayımıza limon niyetine atarak tüketiyoruz. Bayburt’un dağlarında yetişen bu meyve Kaleardı Mahallesi’nde de yetişiyor ve burada ‘develi elma’ olarak adlandırılıyor.” dedi.
Kendi tezgahında kilosunu 60 TL’den sattığını söyleyen İhsan Kocabaş ise elmalarını Abusta köyünden getirdiğini belirterek elma sezonunun açıldığını vurguladı.
‘Hastalara şifa, hamile kadınlara derman’ olduğu bilinerek çok eskiden beridir bu geleneğin devam ettiğini belirten Sevgi Köse, “Kaleardılı Behri dedemiz vardı, eşeğin üstünde gelir ekşi elma geldi diye bağırır ve bizde hemen toplanırdık.” Dedikten sonra, “İşte derde derman elmalarımız” diye de ekledi.
‘Çaya çorbaya doldur torbaya’ diye seslenen Emine Ahıskalı ise, bu geleneği özel kılan en önemli şeyin hoş sohbetler eşliğinde içilen çaylar olduğunu söylüyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: