Bayburt’ta pancar ekili tarlalardan özenle toplanan pazılar sofraya gelene kadar birçok aşamadan geçiyor. Pancar tarlalarında toprağın üstünde kalan kısımdan elde edilen pazı, temizlenmesi, haşlanması ve turşu haline dönüştürülmesinin ardından özellikle kahvaltı sofralarının değişmez bir parçası haline geliyor.
Pancarda bulunan tüm vitaminlere sahip olan pazı vücudu pek çok hastalıktan koruyor. Sindirim sistemine iyi gelen, bağışıklık sistemini güçlendiren, karaciğeri temizleyen ve cilt hastalıklarına iyi gelen pazı turşusunu Bayburt Belediyesi de üretiyor. Bayburt Belediyesi tarafından kurulan Yöresel Turşu Fabrikası’nda üretilen Pazı Turşusu özellikle il dışında yaşayan Bayburtlular tarafından çokça talep edildi.
Vatandaşlar Pazı Turşusunun coğrafi işaret alınacak bir lezzet olduğunu dile getiriyor. Lor Dolması, Tatlı (Kokoç) Çorba, Bayburt Balı, Bayburt Ketesi, Süt Böreği, Ekşi Lahana, Kara Pancar Yemeği, Kavut Çorbası, Yalancı Dolma gibi lezzetlerine coğrafi işaret alarak tescilleyen Bayburt’un Pazı Turşusunu da tescilli lezzetleri arasına katması bekleniyor. Daha önce Süt Böreği ve Yalancı Dolma gibi lezzetlere tescil alan Bayburt Belediyesi'nin Pazı Turşusu'na da coğrafi işaret başvurusu yapması isteniyor.
Öte yandan aynı ürünün Sivas’ta verilen ismi ile ‘Sivas Pezik Turşusu’ olarak tescil aldığı biliniyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: