Program hakkında paydaşlara, KUDAKA Bayburt Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Muhammed Murat Buğan tarafından Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda bilgilendirme yapıldı.
Programın genel amacı, TRA1 Düzey 2 Bölgesi'nde faaliyet gösteren mikro/küçük işletmeler, kooperatifler ve üretici birliklerinin yeşil dönüşüme yönelik faaliyetlerini Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş (SoGreen) Projesi önceliklerine katkı sağlayacak şekilde desteklemek olarak belirlendi.
Özel amaçlar arasında ise TRA1 Düzey 2 Bölgesi'nde et, süt, arıcılık, seracılık, tabii kaynaklar, yapı malzemeleri, turizm ve imalat sanayi gibi sektörlerde çevre dostu üretim ve döngüsel ekonomi temelli yeşil dönüşümün desteklenmesi yer alıyor. Bu kapsamda çevreye duyarlı fiziki ve teknolojik yeşil altyapının iyileştirilmesi, katma değeri yüksek üretimin artırılması ve kadın ile gençlerin istihdamının teşvik edilmesi hedefleniyor.
Programın öncelikleri, AB 2020 Yeşil Taksonomi Tüzüğü'nün altı çevresel hedefinden en az biriyle uyumlu olan faaliyetlerin desteklenmesi olarak belirlendi. Bu hedefler şunlardır: İklim değişikliğinin azaltılması , iklim değişikliğine uyum , su ve deniz kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımı , döngüsel ekonomiye geçiş , kirliliğin önlenmesi ve kontrolü , biyoçeşitliliğin ve ekosistemlerin korunması ve restore edilmesi.
Yeşil Üretim, Döngüsel Ekonomi ve Kapsayıcı İstihdam Hızlandırıcı Hibe Desteği Programı için ayrılan toplam bütçe 30.000.000 TL'dir. Destek taleplerinin KAYS üzerinden tamamlanması ve onaylanması için son tarih 22 Ağustos 2025 olarak belirlenmiştir. Taahhütnamelerin ise e-imzalı ya da ıslak imzalı olarak 29 Ağustos 2025 tarihi saat 18.00'e kadar Ajansa sunulması gerekmekte.
Program çerçevesinde verilecek destekler asgari 600.000,00 TL ve azami 2.000.000,00 TL arasında olacak.
Programa başvurabilecek kuruluşlar şunlar:
Mikro işletmeler: Yıllık çalışan sayısı on kişiden az olan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosu on milyon Türk Lirasını aşmayan işletmeler.
Küçük işletmeler: Yıllık çalışan sayısı elli kişiden az olan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosu yüz milyon Türk Lirasını aşmayan işletmeler.
Kooperatifler: 1163 sayılı kanun kapsamında kurulan kooperatifler ve birlikler.
Üretici birlikleri: 5200 sayılı kanun kapsamında kurulan birlikler.
Başvurular, bu rehberin ekinde bulunan Başvuru Formu ve talep edilen diğer belgeler ile birlikte KAYS üzerinden yapılmalıdır. Belgelerin basılı/elektronik nüshaları, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı'ndan veya www.kudaka.gov.tr adresinden temin edilebilir.
Yorumlar
Kalan Karakter: