Eskiden evler de kısıtlı imkanların olması, besinlerin farklı şekiller de değerlendirilmesinin daha tasarruflu olacağı bilincini yüklüyordu. Bu nedenle ekşiyen yoğurt çorba, süt çürüğü çörek için kullanılırdı. Küflü lor peyniri ise hâlâ daha kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olarak önemini koruyor.
Bu tür alışkanlıkların sağlık açısından risk oluşturduğu ise bir o kadar net. İçerisinde ki bakteri ve maya yükü artan süt çürüğünün mide ve bağırsak enfeksiyonlarına, peynir küfünün ürettiği mikotoksinlerin karaciğer ve böbreklerde hasara, yol açabileceği biliniyor.
‘Kek yaparsınız, süt olmaz su koyarsınız bu da öyleydi bizim için’ diyen Aysel Koman “Önceden el de ne varsa onu kullanır değerlendirirdik. Lezzetinden de bir şey eksilmezdi. Doğrusu dikkat etmek belki de kullanmamaktır. Bu tür alışkanlıklar kolay kolay değişebilen şeyler olmasa da tabi ki sağlık her şeyin başında geliyor.” ifadelerini kullandı.
Süt ve süt ürünlerinin doğru muhafaza edilmesi, bozulmuş veya küflenmiş ürünlerin kullanılmaması, pişirme sırasında yeterli ısıya ulaşması ise dikkat edilmesi gerekenler arasında.
Yorumlar
Kalan Karakter: